БНБ отчете голям отлив на чужди инвестиции

БНБ отчете голям отлив на чужди инвестиции

БНБ отчете голям отлив на чужди инвестиции

България става все по-непривлекателна за чуждите инвеститори, показват новите данни на БНБ, цитирани от „Дарик”. От тях става ясно, че от началото на годината до 30 септември в страната ни са влезли само 1.105 милиарда евро. Това е с 4.8% по-малко дори в сравнение със същия период на 2013 г., която бе отчетена като рекордно слаба. Тогава до края на септември у нас бяха постъпили 1.160 млрд. евро.

Най-голям дял от задграничните вложения тази година попадат в графата "друг капитал" - това са основно заеми за български фирми от техните компании-майки в други страни, пише „Сега". Около 722 млн. евро, или над 65% от всички инвестиции у нас за първите девет месеца, са дошли по този начин - като фирмено финансиране. Заемите, които български компании са взели от чуждестранните си собственици, са с 400 млн. евро повече, отколкото преди година.

В същото време има огромен спад на същинските инвестиции - в дялове и акции на предприятия. За януари-септември привлеченият от чужбина дялов капитал е едва 259.4 млн. евро. Това е с над половин милиард евро по-малко от сумата, отчетена за същия период на миналата година - 765.7 млн. евро. При реинвестираната печалба обаче има увеличение - тя е 124.4 млн. евро при 73.3 млн. евро за същия период на 2013 г.

Огромен спад отбелязват инвестициите за последния изследван месец. На практика през септември изтеклите от страната капитали са повече от привлечените и нетният резултат е минус 202.1 млн. евро. Основна причина за минуса е силното намаление на "друг капитал" през септември - с 230.8 млн. евро. Явно български фирми усилено са връщали заеми на своите компании собственици.

По държави най-големите нетни преки инвестиции в страната за януари-септември 2014 г. са от Австрия - 284.2 млн. евро. Следват Холандия с 282 млн. евро и Русия със 160.2 млн. евро. Русия обаче излиза като №1 по реални инвестиции - в дялов капитал и реинвестирана печалба - 145.5 млн. евро. Според статистиката към края на юли Русия е имала само 38 млн. евро участия в наши предприятия, а през август е отбелязан скок на 141 млн. евро. Рязката промяна съвпада с вдигането на капитала на "Южен поток България" със 191 млн. лв., което се случи именно през август. Най-голям отлив на валута има в посока към Люксембург - 19.6 млн. евро.

Най-много инвестиции от чужбина е привлякъл секторът "Операции с недвижими имоти, наемодателна дейност и бизнес услуги" - 354 млн. евро. Следващите са "Транспорт, складиране и съобщения" - 246.3 млн. евро, и "Финансово посредничество" - 159.5 млн. евро.

Статистиката на БНБ потвърждава песимистичните коментари на бизнеса у нас. Деловите среди предупредиха, че инвестициите спадат и може да продължат да се свиват заради политическата нестабилност, отказа от реформи и залитането по популистки ходове.

Междувременно дойде и друга тревожна новина - за стокообмена на България. За първите 9 месеца на 2014 г. търговското салдо на страната е достигнало минус 2.138 млрд. евро при дефицит от 1.699 млрд. евро за същия период на 2013 г. Това означава, че превесът на вноса над износа става все по-голям. За януари-септември 2014 г. експортът е 16.274 млрд. евро, като намалява с 345 млн. евро на годишна база. Вносът е 18.412.1 млрд. евро, като нараства с 94.2 млн. евро спрямо същия период на 2013 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ