БНБ планира да отпечата 85 млн. броя банкноти

БНБ планира да отпечата 85 млн. броя банкноти

БНБ планира да отпечата 85 млн. броя банкноти

85 милиона броя банкноти да бъдат отпечатани, а 145 милиона разменни монети да бъдат отсечени догодина, предвижда оповестеният днес бюджет на Българската народна банка за 2015 година.

Догодина трябва да влезе в обращение новата монета от 2 лв., която ще замени досегашният книжен купюр с тази стойност. Това формира сериозен дял от предвидените за отсичане монети. Останалото количество е за поддържане на запасите от разменни монети, става ясно от публикувания бюджет на банката.

Планираното количество банкноти пък е за подмяна на изхабените в процеса на обращение книжни пари.

Бюджетът на БНБ за 2015 г. се състои от два раздела – разходи за издръжка и инвестиционна програма. Разходите за издръжка на БНБ за 2015 г. са в размер на 93 137 хил. лв., като в сравнение с бюджета за 2014 г. има увеличение от 7326 хил. лв., или с 8.5%. От управата на Централния депозитар обясняват, че завишените средства са главно „за издръжка на паричното обращение.”

Разходите, свързани с издръжката на паричното обращение, са в размер на 21 358 хил. лв., като представляват 22.9% от общите разходи за издръжка на Банката и се увеличават с 40.7% спрямо утвърдените средства по бюджета за 2014 г.

Наред с бюджета си, БНБ оповести и отчета си за първото шестмесечие на 2014 г. Отчетът е приет от Управителния съвет на БНБ на 27 ноември, бюджетът за догодина – също.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ