Бюджетната комисия пусна на второ четене актуализацията на бюджета за 2014 г.

Бюджетната комисия пусна на второ четене актуализацията на бюджета за 2014 г.

Бюджетната комисия пусна на второ четене актуализацията на бюджета за 2014 г.

Временната комисия по бюджет и финанси прие на второ четене актуализацията на държавния бюджет без съществени промени с текстовете, гласувани на първо четене. В проектозакона е заложен дефицит за цялата 2014 г. в размер на 3,7% от прогнозния БВП и осигуряване на допълнително дългово финансиране в размер на до 4,5 млрд. лв. в рамките на годината.

В мотивите към проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет се посочва, че най-сериозен е проблемът с недостига на финансиране на поети ангажименти в Министерство на вътрешните работи, където над 80 на сто от разходите се формират от разходите за персонал.

Предоставят се допълнителни бюджетни средства, осигуряващи изпълнението на най-неотложните им задължения до края на годината, на МВР - 125,7 млн. лв., на Министерството на труда и социалната политика - 50 млн. лв., на Министерството на здравеопазването - 24,2 млн. лева, на Министерството на регионалното развитие - 16,4 млн. лв., на Министерството на земеделието и храните - 16,4 млн. лв., на Висшия съдебен съвет - 10 млн. лв., на Министерството на правосъдието - 5 млн. лв., на МВнР - 3 млн. лв., на Държавен фонд "Земеделие" - 70 млн. лв. В разчетите са предвидени и 77 млн. лв. за подпомагане финансирането на европейски проекти и други разходи.

Малко по-рано депутатите от временната бюджетна комисия приеха на второ четене и актуализацията на бюджета на НЗОК. Бюджетът на касата се увеличава със 100 млн. лв. За здравноосигурителни плащания, здравноосигурителни продукти за домашно лечение и диетични храни за специализирани медицински цели ще бъдат 25 млн. лева. За здравноосигурителни плащания за медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ ще отидат 10 млн. лв. За лекарствена терапия при злокачествени образования отиват 15 млн. лева, а за здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ 50 млн. лв.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ