Горанов: Бюджет 2016 - стабилност, реалистичност, резултати

Горанов: Бюджет 2016 - стабилност, реалистичност, резултати

Горанов: Бюджет 2016 - стабилност, реалистичност, резултати

„Стабилност, реалистичност, резултати. Това са думите, които обобщават философията на бюджет 2016”. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на дебатите по първото гласуване на държавния бюджет за 2016 г.

„След месеци на политическа стабилност в банковия сектор, поехме отговорността да стабилност на страната. Икономическият растеж е в основата на просперитета на всяка страна, като нивото, развитието и натрупването, интензивността на използването и възвръщането на нейните материални, природни и финансови активи и човешки капитал определят способността да се генерират доходи. През третото тримесечие БВП нарасна с 2,9% спрямо същия период за миналата година, при равнище на БВП в ЕС от 1,9%. Най-голям дял заема крайното потребление и именно той има най-голяма роля в растежа. Темповете на ръст на потребление все още са незадоволителни. Именно стабилността влияят върху всички икономически субекти и върху решението им да инвестират. Преди година финансовата система беше силно стресирана и тогава работихме по актуализацията за бюджета за 2014 година”, заяви Горанов.

 „С избора на новото ръководство на централната банка, държавата подреди функциите си, така че да има имунитет срещу опити за недобросъвестни действия при управлението на парите на хората. Уроците са прочетени от всички и финансовата ни система е стабилност. В края на миналата година гарантирахме, че правителството ще бъде коректен платец към всички, към които има задължения”, допълни Горанов.

 „Поехме ангажимент да не оставим служителите в системите без заплати за ноември и декември. Такива промени трябва да има, за да се подобрят условията на труд в тези системи. Бюджет за 2016 година е съобразен с реалността. Той отчита всички реалности и потребности за следващата година. Очакванията ни за растеж на БВП е да достигне 2,1%, а дефицитът да е в рамките на 2 на сто”, подчерта Горанов.

Максималният размер за нов дълг,​ предвиден в бюджет 2016, е 5,3 млрд. лв.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ