Гърция вдига ДДС-то и заплатите

Гърция вдига ДДС-то и заплатите

Гърция вдига ДДС-то и заплатите

Гърция ще увеличи данък добавена стойност (ДДС), ще стартира приватизация на държавни предприятия, ще започне борба с укриването на данъци. Това са част от нов списък с реформи, предоставен на Еврокомисията от южната ни съседка.  От новите мерки в страната, която се бори с високата задлъжнялост се очаква да попълнат бюджета около 6 млрд. евро. Заедно с това се предвижда и увеличаване на пенсиите и на минималната работна заплата.

Една от основните цели на планираните реформи е отключване на краткосрочно финансиране, което ще позволи на гръцкото правителство да изпълни своите финансови задължения. В новия вариант на списъка от допълнителни мерки е заложен първичен бюджетен излишък в размер на 1,2 на сто от БВП, пише Financial Times.

Финансовото министерство смята, че ако предложенията с реформи бъдат приложени, бюджетният излишък ще достигне от 3,1 до 3,9 на сто над заложената месечна цел 3 на сто от БВП. За тази година БВП се предвижда да отбележи ръст от 1,4 на сто, а за догодина - 2,9 на сто, безработицата тази година да спадне до 23,4 на сто, а през 2016 г. до 21,1 на сто.

С този план Атина се надява да получи достъп до краткосрочно финансиране, което ще позволи на гръцкото правителство да изпълни своите финансови задължения.  „Гърция ще изпълни задълженията си към Международния валутен фонд (МВФ) до 9 април”, заяви правителственият говорител Гавриил Сакеларидис. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ