Гърция иска 2 млрд. евро от ЕЦБ

Гърция иска 2 млрд. евро от ЕЦБ

Гърция иска 2 млрд. евро от ЕЦБ

Ако Европейската централна банка предостави на Гърция 2 млрд. евро в близко време, Атина ще може да предотврати фалита, заявява в интервю за агенция Блумбърг финансовият министъ Янис Варуфакис.

Той пояснява, че ЕЦБ може да отдели сумата в рамките на програмата за изкупуване на държавни облигации  на страни от еврозоната, отворена през февруари.

Целта на програмата е да налее в европейската икономика пари и ще струва на регулатора над 3 трилиона евро до 2016 г. Гръцките облигации ще се изкупуват само през юли 2015-а.

Варуфакис припомня, че през март гръцкото правителство трябва да погаси част от дълга си към МВФ. В противен случай страната ще обяви фалит. Според гръцкия финансов министър ЕЦБ може да прехвърли тези средства на МВФ. Конкретно решение за това обаче още няма, пояснява той.

По-рано Еврогрупата одобри гръцкия план за реформи и удължи програмата за финансова подкрепа за Атина с 4 месеца. Шефът на МВФ Кристин Лагард обаче заяви, че списъкът с реформи не съответства на задълженията, които Гърция е поела.

На 19 февруари Гърция изпрати в Брюксел официална молба за удължаване на кредитното споразумение с еврозоната за 6 месеца. Договорът изтича на 28 февруари. Гръцкото правителство не иска да води преговори за финансова подкрепа с ЕС и МВФ, тъй като програмата изисква въвеждане на режим от икономии.

ЕЦБ обяви, че няма да участва в отписването или преструктурирането на гръцкия дълг. Канцлерът на Ангела Меркел също изключи възможността за отписване на задълженията.

На 1 февруари Янис Варуфакис отбеляза, че Атина няма да взема повече кредити. Погасяването на дълговете трябва да бъде свързано с икономически ръст, коментира той и добави, че Атина не иска да си сътрудничи с „тройката” европейски кредитори – ЕС, ЕЦБ и МВФ.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ