Държавата пласира еврооблигации за 50 млн. лв.

Държавата пласира еврооблигации за 50 млн. лв.

Държавата пласира еврооблигации за 50 млн. лв.

Министерството на финансите преотвори емисия 20-годишни еврооблигации с падеж 26 март 2035 година в обем от 50 млн. евро. Общият обем на този вид книжата в обращение достигна 900 млн. евро.

Операцията по преотварянето е от типа частно пласиране на дълг, което е стандартен инструмент в процеса по управление на държавния дълг и се използва от държавите от Европейския съюз. Дълговата операция e осъществена в съответствие с документацията по ратифицираната Глобална средносрочна програма за емитиране на облигации на международните капиталови пазари и е в рамките на утвърдения в Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г. лимит за държавен дълг. Самият характер на сделката не предполага нейното предварително публично анонсиране, a е в следствие на заявен интерес от страна на глобален инвеститор да придобие книжа от облигациите чрез избран от него дилър в условия на конфиденциалност до сетълмента по сделката. Параметрите на трансакцията се публикуват след нейното приключване на Люксембургската фондова борса, където са регистрирани книжата.

Доходността по преотварянето, осъществено на 13 ноември 2015 г., е в размер на 3,987% и е съпоставима с доходността на емитираните на 29.10.2015 г. от Република Румъния 20-годишни еврооблигации (3,93%), които притежават инвестиционен кредитен рейтинг от Moody's, Standard & Poor's и Fitch. Спредът спрямо осреднения лихвен суап е 250 б.т. Присъдените кредитни рейтинги  на новоемитираните книжа от агенциите за кредитен рейтинг, с които държавата има договорни отношения, са идентични с тези на държавата - Moody's Baa2, Standard & Poor's BB+ и Fitch BBB-.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ