Държавата работи да осигури нисколихвени кредити за Югозападна България

Държавата работи да осигури нисколихвени кредити за Югозападна България

Държавата работи да осигури нисколихвени кредити за Югозападна България

"Правим всичко възможно да осигурим бързи и нисколихвени кредити за фирмите от Югозападна България по новата Оперативна програма „Инициатива за малки и средни предприятия." Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски. Той посочи, че фирмите Югозападния регион са ощетени по отношение на прага за подпомагане по новата Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020.

По думите му това се дължало на недоброто защитаване на интересите на региона пред Европейската комисия при воденето на преговорите от предишното правителство.

Лукарски съобщи, че заедно с вицепремиера Томислав Дончев в момента водят разговори с ЕК за промяна в ниския процент на европейско съфинансиране за проекти в региона и компенсирането му с допълнителни бонуси за фирмите при кандидатстване по програмата.

Той посочи, че за привличане на повече чуждестранни инвестиции в Кюстендил може да се създаде индустриална зона, каквито вече има в София, Русе, Видин, Бургас и др.

"Не виждам защо Кюстендил, който е близо до две граници да не бъде притегателен център за инвестиции в области като машиностроенето и производството на компоненти за автомобилната индустрия", каза още Лукарски, цитиран от Дарик.

Той гарантира, че привличането на чуждестранни компании в Кюстендил ще е сред приоритетите и на Българска агенция за инвестиции.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ