Държавният дълг на Испания надхвърли 1 трилион евро

Държавният дълг на Испания надхвърли 1 трилион евро

Държавният дълг на Испания надхвърли 1 трилион евро

Тревожни данни за икономиката на страната огласи Националната банка на Испания. За първи път в новата история държавният дълг е надвишил 1 трилион евро и вече съставлява 98,4 % от БВП. Данните са на база първото полугодие на 2014 г. Общо, за шестте години от началото на икономическата криза, испанският държавен дъг е нараснал повече от 2 пъти, става ясно от отчета на националната банка.

Скокът от последните месеци се дължи най-вече на отделянето на допълнителни средства за автономните области на страната за погасяване на дългове към доставчици на услуги и реализирането на програмата за финансова стабилизация на испанските банки, коментира министърът на икономиката и конкурентоспособността на Испания Луиса де Хиндоса Хурадо.

Още през септември миналата година се появиха икономически прогнози, че държавният дълг на Испания ще достигне почти 100% от БВП. За цялата 2013 г. той достигна нива от 961 млрд. евро, или 93,9% БВП. През 2012 г. държавният дълг на страната бе 84,9% от БВП, а година по-рано - 68,5 % от БВП. Испанското правителство прогнозира ръст на икономиката на страната от 0,7% за тази година.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ