ЕЦБ поизплаши спекулантите

ЕЦБ поизплаши спекулантите

ЕЦБ поизплаши спекулантите

Индексите на развитите пазари се задържаха на рекордните си стойности през миналата седмица, а коментарите след заседанието на Европейската централна банка успяха да уплашат инвеститорите само за момент. Разпродажбите на индексите на Стария континент се дължаха на двусмисленото заявление на президента на ЕЦБ Марио Драги, че лихвената политика може да се промени всеки момент при необходимост. Рисковете от инфлация обаче са незначителни и инвеститорите бързо оставиха на заден план възможността от рязък обрат в стимулите за финансовата система.

Влошаването на бизнес климата в Европа потвърди очакванията, че нулевите лихви ще се задържат още дълго време. Поръчките за промишлеността в Германия отчетоха подобрение и показват положителния ефект от поевтиняването на еврото върху основният износител в Европа. Много е вероятно щатската валута да продължи нагоре, а силен ефект върху индустрията ще окаже още и поевтиняването на петрола, тъй като разходите на индустрията и на потребителите намаляват.

Индексите в Европа се покачиха с около 1% през миналата седмица, докато щатският пазар приключи почти без промяна.

Вижте още: Позитивни новини за САЩ качиха отново долара

Поевтиняването на петрола обаче не свали още цените на акциите на големите компании от сектора, като само дружествата, които добиват шистов нефт, отчетоха спад на цените си.

В голяма степен негативните ефекти върху резултатите на петролните компании вече са оценени. Секторът с най-значителен спад през седмицата беше технологичният, докато водещите банки поскъпна силно. Това успя да задържи индекса S&P 500 над 2070 пункта. Все по-често се срещат коментари, че пазарът изхвърля „късите“ позиции. Това са спекулантите, които са продали акции в очакване на спад на цените им. Те ще са принудени да затварят на загуба и допълнително ще покачат индексите. Ако това стане факт, ръстът до края на годината ще продължи.

Цветослав Цачев, Елана Трейдинг

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ