Фед намекна за вдигане на лихвените проценти и през декември

Фед намекна за вдигане на лихвените проценти и през декември

Фед намекна за вдигане на лихвените проценти и през декември

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън заяви пред членовете на Конгреса, че подобряващата се икономика дава условия за вдигане на лихвените проценти през декември, пише Ройтерс.

Тя поясни, че последващият темп на растеж ще бъде плавен, за да благоприятства възстановяването на американската икономика.

В първото си публично изявление след събранието на Федералния резерв миналата седмица Йелън изрази мнение, че ниската безработица, растящото потребление и вярата, че инфлацията ще тръгне нагоре, дават условия за вдигане на лихвените проценти.

„Комитетът очаква икономиката да продължи да расте с темп, достатъчен за генериране на по-нататъшни подобрения на трудовите пазари и връщане на инфлацията към целта от 2% в средносрочен период“, каза тя.

Президентът на Федералния резерв на Ню Йорк Уилям Дъдли заяви, че е напълно съгласен с Джанет Йелън. Декември „е жива възможност, но ще видим какво ще покажат икономическите данни“, каза той пред репортери.

Коментарът на Йелън доведе до по-висока доходност на облигациите и понижаване цената на акциите. Доходността на 10-годишните облигации скочи на 2,24% - най-високата стойност от последните 7 седмици. Еврото се понижи до $1,0856 – най-ниското ниво от 7-ми август насам.

Заседанието на Федералния резерв ще се проведе на 15-16 декември.   

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ