Комисията за финансов надзор – без финансов контрол

Комисията за финансов надзор – без финансов контрол

Комисията за финансов надзор – без финансов контрол

Комисията за финансов надзор (КФН) може да стане първото ведомство в държавата, работещо с публични средства, чиито финанси не подлежат на финансова инспекция. Това ще се случи, ако се приемат поправки в закона за КФН, които са предложени за междуведомствено съгласуване преди около месец, предаде в. „Труд“, който разполага с въпросните поправки.

Предложенията за поправки в закона за КФН предвиждат финансовата инспекция занапред да не може да проверява ведомството на Мавродиев. Единственият контрол върху него ще е от Сметната палата. Законопроектът до момента не е внесен в парламента.

С промените се отменя и реформата на Дянков от лятото на 2012 г., според която част от работещите в КФН, а и в останалите регулаторни органи, станаха държавни служители и по този начин придобиха повече права и задължения. С промените се предлага всички работещи в комисията да минат отново на договори по Кодекса на труда. Основната им заплата ще се определя от председателя на КФН. За сравнение държавните служители получават заплати в граници, определени от Министерския съвет. Освен това заплатите на работещите във ведомството “не могат да са по-ниски от средното възнаграждение на служители със съответни функции в дружествата”, които КФН контролира.

Друг текст предвижда за КФН да не важи Законът за администрацията, за да не се прилагат ограниченията за възнагражденията и бонусите. С промените се регламентират бонусите на петимата членове на комисията, които могат да са до 30% от парите им за заплати.

Промените предвиждат още членът на комисията, отговарящ за защитата на потребителите (Антония Гинева) да поеме надзора върху бързите кредити.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ