Корекцията в САЩ се засилва

Корекцията в САЩ се засилва

Корекцията в САЩ се засилва

Разпродажбите на фондовите пазари в развитите страни се ускориха през миналата седмица. Тя се оказа най-слабата за щатските индекси от 2012 г. насам, което определено започна да притеснява инвеститорите. Особено силно потвърждение за корекцията можеше да се намери в големите разпродажби на транспортните компании.

Транспортният индекс на Dow Jones загуби 7% през миналата седмица, като за сравнение спадът на индустриалните дружества беше близо 3%. Технологичните книжа и по-малките компании също се представяха по-слабо. Инвеститорите бягат от рисковите позиции в очакване на нов спад.

Корекцията в известна степен може да се нарече очаквана, защото през последните две години нямаше по-сериозни спадове на щатския пазар и оптимизмът беше подклаждан от монетарните стимули. Потвърждение за зависимостта от ниските лихви стана реакцията на пазара след публикуването на коментара на Федералния резерв от последното заседание. Банкерите може и да отложат повишаването на лихвите, защото се притесняват за растежа и за ефекта от силния долар върху икономиката.

Европейските индекси също паднаха под влияние на поредните слаби данни. Статистиката не изненада пазарните участници със съществено влошаване в региона, но явно инвеститорите не очакваха толкова силно намаление на промишлеността в Германия.

Санкциите срещу Русия вече имат трайно отражение върху Европа, а инвеститорите не виждат повод за оптимизъм в печатането на пари от Европейската централна банка. Затова и спадовете на големите пазари са много близки до представянето на обичайно по-слаби страни като Испания и Португалия.

Цветослав Цачев, "Елана Трейдинг"

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ