Кристалната топка на IHS: 10 икономически прогнози за 2015 година

Кристалната топка на IHS: 10 икономически прогнози за 2015 година

Кристалната топка на IHS: 10 икономически прогнози за 2015 година

Световната икономика успя да избута до края на 2014 след съживяването на американската, която успя да компенсира бавния растеж в Европа, Китай и Япония.

Та, в каква посока ще поеме световното стопанство през 2015 година?

„Налице са стабилни фундаменти, които ще задвижат световната икономика през идната година”, казва Нариман Бехравеш, главен икономист на IHS, който очаква глобалният растеж да се ускори от 2,7 през 2014 до 3% през 2015 година. Ето и 10-те икономически прогнози на консултантската компания:

1. Американската икономика ще се изстреля напред

Най-голямата световна икономическа сила ще продължи да се представя по-добре от конкурентите си,  водена от засиленото вътрешно търсене и, преди всичко, от растящото потребление. Благодарение на увеличаващата се заетост, по-високите доходи на домакинствата и ниските цени на петрола, потреблението – което представлява 70% от БВП на страната – ще продължи да се покачва. IHS прогнозира ръст 2,5-3% в щатската икономика.

2. Проблемите в Еврозоната ще продължат

Еврозоната ще продължава да се бори със слабия си трудов пазар, но комбинацията от ниските цени на черното злато, слабото евро, стихването на фискалния насрещен вятър, облекчаването на външните дългове на страните-членки и гъвкавата монетарната политика на съюза ще благоприятстват за скромния ръст от 1,4% през 2015 година (0,8% през 2014).

3. Япония ще излезе от кризата

След като претърпя 4-тата си рецесия за последните 6 години, японската икономика ще успее да изплува през 2015, макар и с ръст от само 1%. Огромният капитал, с които разполага Японската централна банка, и допълнителните правителствени стимули, в комбинация с ниските цени на енергията, ще издигнат икономиката над повърхността.

4. Китай ще продължава да забавя темпото

Допълнителните фискални и парични мерки няма да са достатъчни,  за да се задържи икономическия ръст на страната над 6,5%, твърдят от IHS. Въпреки че за местните стандарти този темп е нисък, той е обект на завист за всички водещи икономики.

5. Развиващите се икономики – смесено представяне

Повечето развиващи се икономики ще отчетат по-голям ръст в развитието си през 2015, благодарение на ниските цени на петрола, повишената глобална ликвидност и високите темпове на растеж на американската и европейската икономики. Развиващите се стопанства в Европа, Латинска Америка, Близкия изток, Северна Америка и Субсахарска Африка ще отчетат най-голям ръст.

Руската икономика, от друга страна, зашеметена от санкциите на Запада, евтиния петрол и изтичането на капитали, ще се представи слабо.

6. Ще се задълбочи спадът в цените на суровините

От лятото на 2014 насам, на фона на крехкото глобалното търсене и прекомерното предлагане, цените на черното злато се сринаха с над 40%. Китай остава ключов фактор в търсенето, като се очаква забавянето на икономическия растеж на страната да доведе до нов спад в цените на суровините,  средно с около 10% през 2015.

7. Съществува заплаха от ниска инфлация

Дезинфлационните сили ще са най-големи в развитите стопанства, предвид очаквания спад в цените на суровините и анемичния глобален икономически растеж. Изключение правят развиващите се пазари – например Русия - чиито валути рязко се обезцениха.

8. Федералният резерв пръв ще вдигне лихвите

Федералният резерв, Английската централна банка и Централната банка на Канада ще стартират вдигането на лихвите през 2015 година, съответно през юни, август и октомври, смятат от IHS, в следствие на което инфлацията значително ще се ограничи.

За разлика от тях, Европейската централна банка, Японската централна банка и Китайската народна банка ще се опитат допълнително да орежат лихвите и/или да повишат ликвидността чрез закупуването на активи и други средства.

9. Доларът ще властва

В резултат на предвидения голям икономически ръст в САЩ, както и предстоящото вдигане на лихвите от Федералния резерв, доларът ще остане силен. Междувременно, заради очакваните монетарни стимули от Европейската централна банка и Японската централна банка, еврото и йената ще продължат да се обезценяват. Цената на еврото ще падне до $1,15-1,20 до есента на 2015, а доларът ще струва между 120 и 125 йени.

10. Рисковете постоянно ще намаляват

Възстановяването на глобалната икономика беше осуетено от поредица от „проклятия” през последните няколко години, в това число и от големите държави и частни дългове, които наложиха понижаване на задлъжнялостта на домакинствата, корпорациите и правителствата.

Но тези препятствия по пътя към растежа са по-лесно преодолими в някои държави, особено в САЩ и Обединеното кралство, което обяснява защо икономическото им представяне е над средното.

Източник: CNBC.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ