Меркел критикува реформите във Франция и Италия

Меркел критикува реформите във Франция и Италия

Меркел критикува реформите във Франция и Италия

Реформите, предприети от Париж и Рим, са недостатъчни, заяви германският канцлер Ангела Меркел в интервю за всекидневника Die Welt.

Критиката идва само два дни преди очакваното  преизбиране начело на ХДС. Активистите на дясната партия са особено чувствителни към мнението на канцлера, която води от 9 г. на-силната европейска икономика, коментира Le Monde.

Европейската комисия одобри график, според който Франция и Италия трябва да представят допълнителни мерки. Това е оправдано, тъй като двете страни са в процес на реформи, но Комисията заяви ясно, че показаното досега не е достатъчно, заявява Маркел.

Канцлерът се позовава на решението на Брюксел от миналата седмица да отложи оценката си за бюджетите на Париж и Рим за 2015 г. за пролетта. Двете страни имат дефицит или дълг, надхвърлящ позволените граници. Ако не спазват правилата на ЕС, могат да получат финансови санкции.

Раздразнена от високия дефицит във Франция, Германия изпрати през последните седмици няколко неофициални сигнала към Париж. Но досега Берлин внимаваше да се включва в този дебат публично. Въпреки няколкото инициативи и германо-френски срещи на ниво министри, пукнатините не изглеждат запълнени. Френското правителство призовава Берлин да подкрепи растежа, но германските власти настояват за сериозни икономически и бюджетни реформи.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ