Меркел против излизането на Гърция от еврозоната

Меркел против излизането на Гърция от еврозоната

Меркел против излизането на Гърция от еврозоната

Германският канцлер Ангела Меркел се обяви за запазването на всички договори между Атина и Европа и подчерта, че Германия е против излизането на Гърция от еврозоната, съобщава Ройтерс.

„Мисля, че трябва да кажем на хората и на финансовите пазари, че аз, канцлерът на Германия, както и германското правителство винаги сме водили политика за запазването на Гърция в еврозоната и за спазване на договореностите между Гърция и европейските страни”, е казала Меркел на среща с премиера на Великобритания Дейвид Камерън.

Според канцлерката за Гърция е била принудена на направи големи жертви и това са били много трудни години. Изминахме дълъг път, добавя тя.

Меркел отбелязва, че през последните години Атина спазва финансовите си задължения пред европейските апртньори и тройката на кредиторите -  Европейската комисия , Европейската централна банка и Международния валутен фонд. Тя изказва увереност, че ситуацията ще приключи успешно. "От една страна, гърците са длъжни да изпълнят своята част от работата, а от друга, ние сме длъжни да проявим солидарност ", казва канцлерът.

В края на януари в Гърция ще бъдат проведени парламентарни избори. Фаворит е опозиционната партия СИРИЗА. Лидерът й Алексис Ципрас обещава да спре тежките икономически мерки, въведени според изискванията на международните кредитори. Той обаче опровергава слуховете, че ако спечели изборите ще извади Гърция от еврозоната.

След икономическия си колапс  Гърция получи няколко транша от страните в еврозоната и кредити от МВФ на обща стойност 240 млрд. евро срещу ангажименти за твърди мерки на икономии.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ