НАП ще събира пари на длъжници чрез работодателите им

НАП ще събира пари на длъжници чрез работодателите им

НАП ще събира пари на длъжници чрез работодателите им

Големи фирми от Южна България ще помагат на НАП в събирането на просрочени задължения на техни служители, съобщиха от пресцентъра на териториалната дирекция.

Публичните изпълнители от Агенцията в Пловдив изпратиха писма до 24 работодатели с нает персонал над 100 човека, сред чиито работници има такива с неплатени данъци, такси и глоби - фишове от КАТ, митнически постановления, съдебни такси и други. Над 2000 души дължат към бюджета общо 2,3 млн. лева.

Мярката е нова за дирекцията в Пловдив и е част от кампанията на приходната администрация за увеличаване събираемостта на просрочени суми. С писмата, НАП информира работодателя на физическото лице – длъжник, който от своя страна предупреждава служителя си, че ако не предприеме действия по издължаване, ще бъде наложен запор върху трудовото му възнаграждение.

Всички фирми са действащи и изрядни към бюджета, което засилва очаквания положителен ефект от кампанията, тъй като дружествата нямат забавяне в изплащането на заплати и не на последно място държат на корпоративния си авторитет.

Резултатите до момента показват, че предприетите мерки са правилни, тъй като над половината от дружествата вече са се свързали с публичните изпълнители на НАП Пловдив, за да предложат съдействие.

Агенцията в Пловдив напомня, че всеки може да следи личната си данъчно–осигурителна сметка и да проверява размера на задълженията си чрез Персоналния идентификационен код (ПИК). Той се издава безплатно, безсрочен е и дава достъп за редица онлайн услуги на НАП, без да е нужен електронен подпис.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ