Неправомерно дадени държавни помощи ще се събират с лихви

Неправомерно дадени държавни помощи ще се събират с лихви

Неправомерно дадени държавни помощи ще се събират с лихви

Неправомерно получена държавна помощ ще се връща на държавата заедно с лихвите, а след решение на съда и с получени печалби от нея. Това предвижда проект за нов закон за държавната помощ, предложен от финансовия министър Владислав Горанов за обществено обсъждане, съобщи "24 часа".

Ако сумите не влязат доброволно в хазната, НАП ще ги събира принудително чрез запор на сметки или продажба на имущество на получателя. За такъв пък вече ще се смята не само този, който получава пряко помощта, а и всички компании, които имат пряка полза от нея. 

Проектът предвижда и глоби до 10 000 лв. за получатели, ако са подали подвеждащи данни, за да вземат помощта. Глоби до 20 000 лв. пък ще се налагат за органите, разрешили неправомерна помощ. Разрешена без условия остава държавната помощ със социален характер или за преодоляване на последиците от бедствия и други извънредни събития

Допустима ще бъде и финансова помощ от държавата за насърчаване развитието на изостанали региони, както и за дейности от интерес за ЕС. Условие е обаче и тази помощ да не засяга общите икономически и търговски условия така, че да накърни общия интерес.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ