Новата година със старите местни данъци и такси

Новата година със старите местни данъци и такси

Новата година със старите местни данъци и такси

Големите общини масово няма да променят размера на данъци и такси в годината на местните избори, показва проверка на "Сега".

През 2014 г. само Стара Загора и Ловеч се осмелиха да вдигнат такса смет с аргумента, че всяка година се увеличава размерът на сумата, която се плаща на държавата за тон депониран отпадък. Тази година общините ще трябва да внасят 28 лв. на тон, с 6 лв. повече спрямо изминалата година. Въпреки това местната власт предпочита да не рискува с непопулярни мерки пред избирателите. Варна, която в последните години изживя драматични политически конфликти и извънредни избори, дори ще намали такса смет.

Софиянци ще плащат и тази година старите данъци и такси, след като се провали въвеждането на нова методика за изчисление на такса смет. Зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов многократно обяви, че ще се разчита на по-голяма събираемост. Kъм края на ноември изпълнението на приходите за 2014 г. беше вече 90%, а очакванията са, че крайният резултат ще е над 95% изпълнение. И тази година обаче общинските съветници в София пропуснаха да въведат 5% отстъпка от такса смет при авансово плащане до 30 април. Това облекчение ще важи само за данък сгради и налога за автомобилите. Данъчната кампания в София ще почне с месец по-рано - от 1 февруари.

В Пловдив също няма да има промени. Предложението на общински съветници за намаляване на размера на данъка върху колите с до 25% не беше прието. Кметът на града Иван Тотев се аргументира, че ако няма данъци, няма да има бюджет. Той напомни, че миналата година общината е намалила данъка за автомобилите до 75 киловата с катализатор на най-ниското позволено от държавата ниво - 40%.

В Бургас, Добрич, Русе, Сливен и Благоевград също не се предвижда увеличение. Промяна няма и във Велико Търново. "За поредна година не планираме увеличение на данъчната тежест. Смятаме, че в този период на криза е добре част от ресурса да остава в населението и юридическите лица, за да може да се инвестира в местната икономика", обясни зам.-кметът Снежана Данева.

Варна залага намаление при таксата за битови отпадъци - с 0.2 промила за нежилищни имоти на физическите лица. Така те ще плащат 3.7 промила върху данъчната оценка вместо по 3.9, както миналата година. 10% по-ниска ставка се предвижда и при данъка за товарните коли. "В последните няколко години се наблюдава практика да се регистрират търговски дружества в съседни на Варна общини, за да се спестява от местните данъци в голямата община, което води до намаляване на приходите в бюджета на града", пише в мотивите си кметът Иван Портних.

Малката община Сапарева баня пък е решила да зарадва бизнеса и намалява такса смет с 1 промил за юридическите лица в курортното селище Паничище.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ