Нова двулевка в обращение от 2015 г.

Нова двулевка в обращение от 2015 г.

Нова двулевка в обращение от 2015 г.

През 2015 г. ще бъде пусната в обращение нова двулевка. Тя ще бъде монета. Управителният съвет на Българската народна банка утвърди вчера дизайна й. При изработване на двете страни на разменната монета е пренесена темата и изображението на Паисий Хилендарски от банкнотите в обращение с номинална стойност 2 лева, емисии 1999 г. и 2005 г. Такъв подход е използван и при определянето на дизайна на монетата от 1 лев, емисия 2002 г., като е запазена темата и изображението на Св. Иван Рилски от дизайна на банкнотата от 1 лев, емисия 1999 г., посочват от централната банка.

Както беше оповестено през есента на 2013 г., необходимостта от замяната на банкнотата от 2 лева с монета се определя от бързото изхабяване на двулевовите банкноти, което налага честата им подмяна и по този начин увеличава разходите за поддържане на наличнопаричното обращение.

Техническите характеристики и точното описание на новата разменна монета ще бъдат допълнително обявени от централната банка и обнародвани в Държавен вестник преди пускането й в обращение през следващата година. Точната дата, от която монетата от 2 лева ще стане законно платежно средство, ще бъде определена с отделно решение на УС на БНБ през 2015 г.

Банкнотите с номинална стойност 2 лева, емисии 1999 г. и 2005 г., ще продължат да бъдат законно платежно средство, включително и след пускането в обращение през 2015 г. на новата разменна монета от 2 лева.

За нуждите на производството на разменната монета с номинал 2 лева, емисия 2015 г., БНБ ще открие обществена поръчка за доставка на монетни заготовки съгласно Закона за обществените поръчки, като самото отсичане ще бъде възложено на „Монетен двор” ЕАД.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ