Окончателно: Данък лихва остава 8%

Окончателно: Данък лихва остава 8%

Окончателно: Данък лихва остава 8%

Данъкът върху доходите от лихви по депозити ще остане на сегашните си нива от 8%, реши парламентът. Законопроектът, внесен от ГЕРБ, предвиждаше данъкът да се увеличи на 10 сто.

За връщането на размера на данъка до 10% гласуваха единствено депутатите от ГЕРБ и един независим -общо 77 гласа "за". Против бяха общо 95 депутати от всички останали парламентарни групи, а 4 депутати се въздържаха.

Налогът беше въведен от началото на 2013 г. по предложение на бившия финансов министър Симеон Дянков. Предишното Народно събрание намали ставката за тази година до 8 на сто. Действащото законодателство предвиждаше догодина данъкът да стане 6%, през 2016 г. - 4 на сто, а след това да отпадне напълно.

Данъкът върху лихвите не е от сериозните пера в бюджета. Дори през миналата година, когато ставката беше 10%, в хазната постъпиха 82,5 млн. лв. При въвеждането на налога бившият финансов министър Симеон Дянков беше обявил доста по-амбициозни цели. Той очакваше годишни постъпления от около 120 млн. лева.

От началото на годината до септември от данъка върху лихвите по срочните депозити в хазната са постъпили 51,9 млн. лева.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ