Отстъпката от 5% - само за данъчни декларации, подадени онлайн

Отстъпката от 5% - само за данъчни декларации, подадени онлайн

Отстъпката от 5% - само за данъчни декларации, подадени онлайн

Подаването на данъчни декларации по електронен път с персонален идентификационен код (ПИК) ще бъде хитът на тазгодишната кампания според прогнозите на НАП. В интервю за Дарик говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров обясни, че персоналният код се издава безплатно в офис на агенцията по постоянен адрес. От вчера сутринта са подадени над 2000 подадени хартиени данъчни декларации и около 30 онлайн, съобщи Бъчваров.

Според него около 150 000 души имат издаден ПИК. 5% отстъпка от данъка тази година ще имат само хората, подавали онлайн декларациите си с електронен подпис или с ПИК. Отстъпката важи за декларациите, подадени онлайн до 31 март и плащане на данъка до края на април.

Вече няма да има отстъпка от 5% за подадените на хартия декларации.

Персоналният код се издава на хартия. Важно е той да бъде съхраняван - ако бъде откраднат, загубен или по някаква причина някой знае без наше желание персоналния ни код, трябва незабавно да се обадим на телефонния номер на НАП - 0 700 18 700, за да го блокираме, защото вече с новите възможности не е изключено загубеният ПИК да ни навлече неприятности, обясни говорителят на НАП.

Той прогнозира, че до края на данъчната кампания 1/3 от данъчните декларации може да бъдат подадени онлайн.

Персоналният код още не работи, тъй като данъчните настройват системите си, съобщи Нова телевизия. Обещанието е на 15 януари гражданите да могат да подават документите си от вкъщи. Те не трябва да забравят да сканират служебните си бележки и да ги изпратят заедно с електронната декларация.

Бъчваров каза пред Дарик, че скоро приходната администрация ще внедри нова електронна услуга, която директно свързва данъчната сметка със системата за онлайн плащане. Това значи, че вместо човек да попълва данни - размер на сумата, ако е закъснял малко - главница, лихва, различните кодове и сметки за плащане, което е досадна техническа работа, може да бъде заместено с едно копче „плати", поясни говорителят.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ