Очаквания за ръст на заплатите в частния сектор през 2015 г.

Очаквания за ръст на заплатите в частния сектор през 2015 г.

Очаквания за ръст на заплатите в частния сектор през 2015 г.

Заплатите в частния сектор ще нараснат през 2015 г. между 2 и 4%. Това прогнозират работодатели. Очакванията са през  настоящата година да има по-висока инвестиционна активност.

В същото време има и прогнози, че през 2015 г. безработицата ще запази нивата си, а работа все така трудно ще се намира.

„Информационните технологии, фармацията, тези сектори, които работят за износ, тежката база от индустрия. Смятам, че от порядъка на 2,3 до 4 процента ще нараства. Ще остане основният проблем с откриването на работните места”, уточнява в коментар за БНР зам.-председателят на Стопанската камара Камен Колев в кои отрасли е възможно да има увеличение на възнагражденията.

Според колегата му икономист от Центъра за либерални стратегии Георги Ганев тревога буди финансовият сектор.

„Самите пропуски в надзора доведоха до това, че КТБ беше допусната по един абсолютно порочен, очевидно бизнес модел, да се разрасне до степен да може да зарази българската банкова система като цяло. За пореден път влагаме своята вяра в държавата и се оказва, че извършва едни неща, които не са баш това, което сме очаквали”, коментира Ганев.

Но затова пък оптимизъм будят очакванията за повишаване на инвестиционната активност.

„В последните две тримесечия имаме известно събуждане на инвестиционното търсене, т.е. на създаване на нов производствен капацитет. Тези чужди инвеститори, които вече са в България, разширяват, инвестират, нови много не излизат, това е по-големият проблем”, посочи Ганев. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ