Парламентът обсъжда нов външен заем

Парламентът обсъжда нов външен заем

Парламентът обсъжда нов външен заем

Депутатите ще обсъдят тегленето на нов външен държавен заем в пленарната зала. Вчера с извънредно заседание бюджетната комисия на Народното събрание даде мандат на правителството да преговаря за нов външен дълг до 3 млрд. лева. В актуализацията на Бюджет 2014 е заложен дълг от 4,5 млрд. лв. и увеличаване на бюджетния дефицит.

Останалите милиард и половина лева, които са необходими до края на годината, ще бъдат набрани от вътрешния пазар чрез емитирането на държавни ценни книжа. С парите ще бъде подсигурен Фондът за гарантиране влоговете, който от 4 декември трябва да започне да изплаща гарантираните депозити в КТБ до 100 000 евро. Тогава той трябва да разполага с 3,7 млрд. лв., колкото са защитените по закон влогове в Корпоративна банка, но към момента не достигат 1,6 млрд. лв.

Предвидено е депутатите да обсъдят на първо четене и законопроекти за промени в някои от данъчните закони - в Закона за данък върху добавената стойност и в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. В проектопрограмата на парламента са и първото гласуване на изменения в Закона за хазарта, в Закона за държавната собственост, в Закона за устройство на територията.

Източник: Дарик

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ