Предлагат увеличение на вноските за пенсия и безработица

Предлагат увеличение на вноските за пенсия и безработица

Предлагат увеличение на вноските за пенсия и безработица

Увеличение на вноските за пенсия и безработица, повишение на възрастта и стажа за пенсиониране, са част от 30-те мерки, които предлага социалният министър и вицепремиер Ивайло Калфин. Той ги представи днес в Министерски съвет.

„Предложенията за промени в пенсионната система са насочени към гарантиране на адекватни пенсии на хората и стабилност на пенсионната система”, посочи Калфин, който подчерта, че до лятната парламентарна ваканция мерките трябва вече да са факт.

По думите на Калфин всяка една от предложените днес 30 мерки за реформа са обсъдени със синдикати и работодатели в рамките на пет месеца. Според него има основа за намиране на съгласие по основните проблеми. По думите на министъра, промените са отлагани от 2000-та година, защото са неудобни и засягат важни за хората въпроси.

Сред най-важните от тях е увеличението на пенсионната възраст до 65 г. и за мъжете, и за жените. Предложението на социалното министерство, което се подкрепя от по-голямата част от експертите, е то да става плавно с по 1 месец годишно за мъжете и с по 2 месеца за жените.

Социалното министерство предлага и плавен ръст в следващите 12 г. на осигурителните вноски за пенсия и за безработица, така че общият им ръст да е 4,5%, като през година се увеличава с 0,5 вноската за фонд „Пенсии“ и на следващата година – с 0,2 процентни пункта вноската за фонд „Безработица“.

Министерството на труда предлага и плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране при недостатъчен осигурителен стаж на мъжете и жените до 67 години. В момента минималният изискуем стаж е 15 години. Предлага се нарастване на изискуемия осигурителен стаж с по 3 месеца за календарна година до достигане на 18 години действителен стаж за мъжете и жените през 2027 г. Залага се възрастта за пенсиониране да нараства първоначално с по 2 месеца през 2016 г. и 2017 г., а от 2018 г. да продължи да нараства с по 1 месец всяка календарна година до достигане на 67-годишна възраст през 2029 г.

Предлага се и отпадане от 1 януари 2019 г. на максималния размер на новоотпуснатите пенсии, както и повишаване от 35 на 40 на сто от максималния осигурителен доход на максималния размер на отпуснатите до 31 декември 2018 г. пенсии.

В пакета е заложено и увеличаване от 1 януари 2017 г. на тежестта на една година осигурителен стаж при изчисляване размера на пенсиите - и за новоотпуснатите, и за вече отпуснатите пенсии с размер – минимум размера на швейцарското правило, до достигане на коефициент от 1,5 на сто.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ