Първо четене на актуализацията на бюджета

Първо четене на актуализацията на бюджета

Първо четене на актуализацията на бюджета

На извънредно заседание депутатите ще обсъдят и гласуват на първо четене актуализацията на бюджета на НЗОК и на държавния бюджет за 2014 г.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че правят актуализацията на бюджета, за да отразят виждането си как трябва да се прави политика - честно, консервативно и пазейки държавата като коректен платец.

„Можеше да не внесем актуализация, тогава държавата щеше да спре да плаща", заяви финансовият министър, припомня БГНЕС.

В актуализацията на Горанов се предвижда дефицитът по консолидираната фискална програма да бъде 3.7% от прогнозния БВП. Правителството планира да вземе още 4.5 млрд. лв. през тази година.

Новият заем ще бъде използван освен за покриване на непредвидения дефицит за ликвидна подкрепа за банковата система (2.9 млрд. лв.) и за допълнителни разходи на министерствата (около 280 млн. лв.).

Работодатели, синдикати и опозицията в лицето на БСП се обявиха за дефицит под 3% и се мотивираха, че има резервни ресурси за това.

При обсъждането на актуализацията на бюджета на НЗОК във временната бюджетна комисия на парламента управителят на институцията д-р Румяна Тодорова припомни, че през лятото от касата са поискали 328 млн. лева допълнително, но са били отпуснати само 225 млн. лева. С одобряването на още 100 млн. лева дефицитът на НЗОК ще бъде компенсиран напълно.

Източник: "Дарик"

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ