Расте интересът към Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции

Расте интересът към Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции

Расте интересът към Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции

Интересът към планираната от Китай Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (АБИИ) расте с всеки изминал ден. Вчера стана ясно, че и Южна Корея иска да стане съучредител на АБИИ, съобщават световните медии.

Отделът за международно финансово сътрудничество при Министерството на финансите заяви, че до момента броят на страните, които официално искат да станат съучредителки на АБИИ са: Бангладеш, Бруней, Камбоджа, Китай, Индия, Индонезия, Йордания, Казахстан, Кувейт, Лаос, Люксембург, Малдиви, Малайзия, Монголия, Мианмар, Непал, Нова Зеландия, Оман, Пакистан, Филипините, Катар, Саудитска Арабия, Сингапур, Шри Ланка, Таджикистан, Тайланд, Узбекистан, Виетнам, Южна Корея, Великобритания, Франция, Италия, Швейцария.

Крайният срок за кандидатстване е 31 март. Другите държави ще имат възможност да се присъединят към АБИИ след изтичането на крайния срок, но само като общи членове.

Очаква се новоучредената банка да стартира с начален капитал от 50 млрд. долара. Целта на банката е да финансира инфраструктурни проекти в цяла Азия - включително енергетиката, транспорта и телекомуникациите инфраструктура, градските и селските райони, както и околната среда. Друга основна цел е възстановяването на търговските пътища между Азия и Европа чрез изграждане на магистрали и железопътни пътища.

Най-големият противник на бъдещата банка са САЩ, които се притесняват, че Китай може да използва банката като начин да упражнява влияние в региона на Азия и Тихия океан.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ