Рекордно ниски приходи от дивиденти на държавни фирми

Рекордно ниски приходи от дивиденти на държавни фирми

Рекордно ниски приходи от дивиденти на държавни фирми

Едва 52,4 млн. лв. са постъпилите в бюджета приходи от дивиденти на държавни фирми, при очаквани 110 млн. лв. Това е безпрецедентно ниско ниво за последните 5 години, в които постъпленията от дивидент на държавата варираха от 140 до 420 млн. лв., пише в. „Сега”.

Не е ясно защо приходите са толкова малко, а осигуряването на подобна информация внезапно се оказа данъчна и осигурителна тайна.

Съгласно разпореждане на кабинета на Пламен Орешарски от 11 юни т.г. държавните дружества трябваше да внесат дължимия дивидент на държавата най-късно до 15 юли. Крайният срок е съобразен с графика, в който фирмите изготвят годишните си финансови отчети, а дължимият дивидент възлиза на 70% от печалбата след заделяне на задължителна част за фонд "Резервен".

По данни на Министерството на финансите (МФ) от 13 август в изпълнение на това задължение държавните фирми са превели в бюджета 52.4 млн. лв. Не е ясно защо сумата се разминава с прогнозата и има ли държавни дружества, които не са превели дивидент в законовия срок. Противно на дългогодишната си практика, от МФ отказаха да предоставят разбивка по отделни дружества с аргумента, че тази година приходите от дивидент се превеждали по отделна сметка на дирекция "Големи данъкоплатци и осигурители" в НАП.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ