Руската икономика няма да умре от мъчителна смърт

Руската икономика няма да умре от мъчителна смърт

Руската икономика няма да умре от мъчителна смърт

През последните месеци се появяват все повече признаци, че руската икономика няма да умре от мъчителна смърт. За периода октомври-декември 2014 г. Русия демонстрира неочакван растеж, което ще й позволи в бъдеще да намери алтернативни на нефта начини за възстановяване, коментира наблюдателят и политически анализатор на американската агенция Блумбърг - Леонид Бершидски.

По данни на руската Федерална служба за статистика, в последното тримесечие на 2014 г. руската икономика е нараснала с 0,4%, въпреки предсказанията на икономистите за нулев растеж.

Сред причинине за растежа Блумбърг посочва политиката на Кремъл и Централната банка на страната, които според водещата икономистка на Световната банка Бригит Хансла "са съумяли бързо да вземат решения, стабилизиращи икономиката".

В статията се отбелязва, че за разлика от икономическата криза и дефолта от 1998 г., днес руската икономиката е по-зряла, бизнесът е укрепнал, придобил капитали, които могат да се влеят в руската икономика.

"Русия е държава с огромен вътрешен пазар, който току-що изживя рязък спад в обемите на вноса. Последният път, когато това се случи, бе в края на 90-те години, но корпоративна Русия прие тогава предизвикателството”, пише Блумбърг, цитирана от БГНЕС. "Днес икономическите условия в Русия също са толкова сурови, както и в края на 90-те години, но руските предприемачи натрупаха опит и имат големи ресурси: стотици милиарди долари, които избягаха от страната, но могат отново да бъдат инвестирани. А и Русия може да се окаже най-доброто място за инвестиране при отчитане на лихвените проценти в Европа, Азия и САЩ", резюмира Блумбърг.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ