Ръст на производствените цени

Ръст на производствените цени

Ръст на производствените цени

Цените на производител на вътрешния пазар през февруари нарастват с 0,7% в сравнение с предходния месец. Увеличение на цените е регистрирано в преработващата промишленост - с 1,1%, в добивната промишленост - с 0,7% и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,1%, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

В преработващата промишленост нарастване на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на химични продукти - с 1,9%и при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 0,5%, а намаление е отчетено при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 1,3% и при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 0,4%.

На годишна база производствените цени на вътрешния пазар падат с 1,2%. Намаление на цените е регистрирано в преработващата промишленост - с 4,2%, и в добивната промишленост - с 3,1%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено увеличение с 4,2%.

Намаление на цените в преработващата промишленост през февруари 2015 г. спрямо февруари 2014 г. е отчетено при: производството на основни метали - с 1,6%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 1.5%, производството на хранителни продукти - с 1,4%.

Нарастване на цените се наблюдава при: производството на напитки и производството на химични продукти - по 2,1%, производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 2%.

Общият индекс на цените на производител (вътрешен плюс външен пазар) през февруари 2015 г. нараства с 1,4% спрямо предходния месец. По-високи цени са регистрирани в преработващата промишленост - с 1,9%, в добивната промишленост - с 1,6% и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,1%.

На годишна база се наблюдава спад на общия индекс от 1,4%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ