Седемцифрените заплати увреждат доверието в британския бизнес

Седемцифрените заплати увреждат доверието в британския бизнес

Седемцифрените заплати увреждат доверието в британския бизнес

Сведенията за седемцифрени годишни заплати на мениджърите на най-високо ниво в големите британски компании нанасят щети на бизнеса. 

Това сочи изследване, проведено сред 1000 членове на британския Институт на директорите (IoD) и цитирано от Би Би Си. Един от изводите от допитването е, че съобщенията за твърде високи възнаграждения нанасят щети на британските фирми, като влошават публичния им имидж и това оказва влияние на продажбите. Според 52% от анкетираните бизнес лидери, бонусите от милиони подкопават доверието на хората. Освен това, повече от половината участници в анкетата са на мнение, че бонусите за добро представяне по върховете трябва да бъдат давани за период не само от една, но до 3 години работа. 

Проучването е направено по поръчка на изследователския център на Острова "Хай Пей", сформиран през 2011 г. след като беше издаден доклад, който посочи че в страната високите заплати на директорите "имат корозивен ефект". Комисия, учредена от обществена група, посочи, че разликата между заплатите на топ шефовете и работниците на средни позиции нараства постоянно през последните 30 години. 

През 2013 г. във Великобритания бяха установени нови правила, налагащи на фирмите да дават възможност на акционерите да гласуват размера на годишното заплащане на директорите. Само при акционерски вот над 50%, това заплащане може да бъде получено. Въпреки това бонусите останаха много високи. 

В последните две години седемцифрените чекове, с които бяха възнаграждавани британските мениджъри на висше ниво, продължиха да създават обществени спорове, отразени във всички медии на Острова. През ноември 2014 г. например, Институтът на директорите в страната отхвърли предложение за възнаграждаване с пакет на обща финансова стойност 25 милиона лири за новия ръководител на петролния и газов гигант във Великобритания BG Group Хелге Лунд. Институтът определи предложението като прекалено и твърде подстрекаващо недоволство. В отговор, акционерите в компанията заплашиха да се разбунтуват. 

Вижте още: Шефът на британската HSBC сложил парите си в швейцарска банкова сметка

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ