Стопанската камара не вижда реформи в проектобюджет 2015

Стопанската камара не вижда реформи в проектобюджет 2015

Стопанската камара не вижда реформи в проектобюджет 2015

„Проектобюджетът за 2015 г. не е бюджет на реформи”. Това заяви пред БНР Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара (БСК).

„Това, което нас ни безпокои, е, че предвиденият бюджет не е бюджет на реформи. Особено ни безпокои тази консервативност за бюджетните прогнози през 2016–2017 г. Ако първата година не станат реформите, обикновено практиката показва, че правителствата нямат смелост след това да проведат тези реформи. А това не е бюджет на реформите, какъвто бе обещан”, заяви Данев.

БСК категорично е подкрепят мнението на синдикатите за увеличение на минималната работна заплата.

„Пазарните условия са чудесни в момента в страната. Ние очакваме значително по-висок ръст от това, което политиците говорят. Предвиденият ръст за следващата година е твърде скромен – 0,8%, а само за 9-месечието в момента имаме ръст от 1,6% от БВП. Потреблението е силно разширено, т.е. ние стъпваме на едва движеща се икономика и трябва да запазим тази скорост. Изведнъж искаме тази скорост да бъде срутена и да стигнем до 0,8%”, подчерта Данев.

Според председателя на БСК предвиденото в бюджета 10% съкращение на разходите за работни заплати на държавната администрация няма да намали реално броя на чиновниците. По думите му администрацията трябва да се намали с 10 хиляди души.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ