Хампарцумян: Внимавайте с ниските лихви

Хампарцумян: Внимавайте с ниските лихви

Хампарцумян: Внимавайте с ниските лихви

"Днес лихвите са на исторически ниски нива. Това не бива да ни лъже, че можем да си позволим повече кредити", предупреди в ефира на Нова телевизия главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк и Мениджър на 2012 г., Левон Хампарцумян.

Той поясни, че това е временно явление. "В момента, в който тръгне инфлация в еврозоната, което означава оживление на икономиката, тези стимул, които се хвърлят на пазара, включително и ниските лихви, ще тръгнат нагоре, защото Европейската централна банка ще започне да прибира парите, които е дала на пазара и ще повиши основната си лихва. По веригата последствията от тези събития ще стигнат и до България", посочи Хампарцумян.

Банкерът даде за пример швейцарския франк, който поскъпна главоломно. "Тези кредити изглеждаха страшно изгодни до момента, до който нещата не се промениха. Хората поеха един валутен риск и в момента, в който той се реализира, те изтичаха при политиците в Хърватия, в Полша, в Унгария и казаха "Моля ви спасете ни, защото ние бяхме глупави и алчни". И политиците ги спасиха”, посочи той.

"Кредитът се взима за сметка на бъдещите доходи. Ето защо, всеки трябва да преценява внимателно при теглене на заем", предупреди Хампарцумян.

"Няма нужда да вземате кредит по такъв начин, че да ви остават пари за две кофички кисело мляко и три яйца на ден. Трябва да има някакъв буфер, така че ако се влошат нещата, човек да може да продължи да си изплаща кредита", категоричен е той.

По думите му българите са слабо задлъжняла нация. "У нас задлъжнялостта на хората е 30-40%, докато в англосаксонските страни е над 100%, спрямо доходите".

Хампарцумян засегна и темата за ниските лихви по депозитите. Според него това се дължи на свръхликвидност, както в България, така и в еврозоната. "Няма и голямо търсене на кредити, защото бизнесът е много по-предпазлив при взимането на заеми, след като видя какво се случи със свръхзадлъжнелите фирми 2008 г. Потреблението на физическите лица е леко затормозено, защото те не се чувстват сигурни и уверени в бъдещето", допълни управителят на УниКредит.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ