Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

75% от българите са финансово неграмотни

100

Само 10 на сто от българите прилежно си записват разходите, които правят. Това сочи проучване GfK България, направено по поръчка на компания за бързи потребителски кредити и представено вчера. Други 4% са заявили, че не се интересуват от това какво харчат, а една трета внимават само в известна степен. 

Четвъртата група от 54 на сто от анкетираните не си водят статистика, но внимават за разходите си, показва проучването, цитирано от в. "Монитор". 

60% от българите първо спестяват, а после харчат, а останалите – обратно. 

Според проучването едва една четвърт от българите смятат, че имат добри познания в сферата на финансите и инвестициите, а 49% желаят да научат повече за това как да управляват и инвестират парите си.

Почти 50% от българите не знаят кои са основните индикатори за цената на кредита, а 28% никога не са теглили заем, показва още проучването.

По взетите кредити фиксиран лихвен процент предпочитат 66% от анкетираните, но едва половината от всички участници в проучването знаят какво означава това условие в договора им. Освен това всеки трети от запитаните е посочил, че не знае какво означава ГПР (годишен процент на разходите), а 31% от тях са дали погрешно определение за индикатора. 

Въпреки това, заедно с лихвения процент, ГПР е един от основните критерии, които потребителите вземат предвид преди да теглят кредит. За 73% от българите най-важно е да разполагат с повече информация за финансовите си права, докато две трети смятат за най-важно да знаят към кого да се обърнат, когато имат проблем с кредитора си. 

“Главно хора на възраст 25-45 години, живеещи в София и регионалните градове, проявяват желание да научат и разберат повече за това как да управляват личните си финанси, как да пестят и инвестират и как да заделят за пенсия. Според проучването младежите на възраст 18-24 г. притежават най-малко опит в управлението на личните си финанси и проявяват интерес към темата за повишаване на финансовото си образование”, каза Мирослава Георгиева от GfK България.

„Нелогично е хората да държат на депозит заключени парите срещу 5%, а в същото време да теглят суми от кредитни карти при лихва от 24%”, смята финансовият експерт Владимир Каролев.

още от Финанси