Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

75% от българите са финансово неграмотни

Само 10 на сто от българите прилежно си записват разходите, които правят. Това сочи проучване GfK България, направено по поръчка на компания за бързи потребителски кредити и представено вчера. Други 4% са заявили, че не се интересуват от това какво харчат, а една трета внимават само в известна степен. 

Четвъртата група от 54 на сто от анкетираните не си водят статистика, но внимават за разходите си, показва проучването, цитирано от в. "Монитор". 

60% от българите първо спестяват, а после харчат, а останалите – обратно. 

Според проучването едва една четвърт от българите смятат, че имат добри познания в сферата на финансите и инвестициите, а 49% желаят да научат повече за това как да управляват и инвестират парите си.

Почти 50% от българите не знаят кои са основните индикатори за цената на кредита, а 28% никога не са теглили заем, показва още проучването.

По взетите кредити фиксиран лихвен процент предпочитат 66% от анкетираните, но едва половината от всички участници в проучването знаят какво означава това условие в договора им. Освен това всеки трети от запитаните е посочил, че не знае какво означава ГПР (годишен процент на разходите), а 31% от тях са дали погрешно определение за индикатора. 

Въпреки това, заедно с лихвения процент, ГПР е един от основните критерии, които потребителите вземат предвид преди да теглят кредит. За 73% от българите най-важно е да разполагат с повече информация за финансовите си права, докато две трети смятат за най-важно да знаят към кого да се обърнат, когато имат проблем с кредитора си. 

“Главно хора на възраст 25-45 години, живеещи в София и регионалните градове, проявяват желание да научат и разберат повече за това как да управляват личните си финанси, как да пестят и инвестират и как да заделят за пенсия. Според проучването младежите на възраст 18-24 г. притежават най-малко опит в управлението на личните си финанси и проявяват интерес към темата за повишаване на финансовото си образование”, каза Мирослава Георгиева от GfK България.

„Нелогично е хората да държат на депозит заключени парите срещу 5%, а в същото време да теглят суми от кредитни карти при лихва от 24%”, смята финансовият експерт Владимир Каролев.

още от Финанси