Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

FT: Франция и Италия на бунт срещу бюджетните цели на ЕС

Франция и Италия се опълчиха срещу бюджетните цели на ЕС, пише в. The Financial Times. За двете страни в следващите седмици предстоят ключови преговори с европейските им партньори заради непокорните им публични финанси. 

Френският финансов министър Мишел Сапен потвърди, че бюджетният дефицит няма да падне под обозначената от ЕС цел от 3% от БВП до 2017 г., и настоя преди преговорите с Брюксел, че позицията на Франция е „законна и добре обоснована”. 

Коментарът на Сапен дойде само часове след като италианското правителство отложи перспективите си за балансиран бюджет до 2017 г. – знак за това как влошаващите се икономически перспективи влияят върху нейното тежко фискално положение. 

Ходът на втората и третата по големина икономики в еврозоната вероятно ще бъде посрещнат със съпротива в Берлин, коментира изданието, цитирано от "Фокус". Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че надеждността на ЕС зависи от способността на страните членки да държат под контрол своите бюджети. 

„Не сме на етапа, в който можем да кажем, че кризата е изцяло зад нас. Затова сега е важно за всеки да изпълнява ангажиментите и задълженията си”, каза Меркел. 

още от Финанси