нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Apple се надява да пусне автономен автомобил на пазара до 2025 г.

Снимка: Getty images

Технологичният гигант Apple може да пусне на пазара първият си електрически автомобил още през 2025 г., като проектът вече е пренасочен към такъв с възможности за напълно автономно шофиране, предаде Ройтерс, позовавайки се на информация на Блумбург.

На фона на новината акциите на производителя на iPhone поскъпнаха с 2,85% до нов рекорден връх.

Според източници на Блумбърг в представите на Apple идеалният автомобил няма да има волан и педали, а интериорът му ще бъде проектиран за шофиране без участието на пътуващите.

Автомобилните усилия на компанията, известни като Project Titan, се развиват неравномерно от 2014 г., когато Apple за първи път започна да проектира превозно средство от нулата.

Търсенето на електрически превозни средства нарасна значително в последно време, тъй като държавите и клиентите обръщат все повече внимание на климата и околната среда. Това допринесе за скок на пазарната оценка на Tesla до над 1 трлн. долара и за страхотен борсов дебют на стартъпа Rivian, който придоби капитализация от над 100 млрд. долара дни след първоначалното си публично предлагане.

„Въпросът е кога, а не дали“, коментира анализаторът на Wedbush Дан Айвс, като добави, че вероятността Apple да представи собствен автомобил до 2025 г. е 60-65%.

От репортажа на Блумбърг обаче става ясно, че някои хора, работещи по проекта, са скептично настроени по отношение на този график, дори с постигнат неотдавна напредък, който включва основната система за самостоятелно управление на автомобила, процесорни чипове и усъвършенствани сензори. Apple отказа да коментира информацията.

Ройтерс съобщи през декември, че Apple си е поставила за цел пускане на пазара на собствено превозно средство през 2024 г.

още по темата
още от Автомобили