нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Автомобилната индустрия в САЩ търси помощ от държавата

Снимка: Getty images

Американската автомобилна индустрия призова правителството във Вашингтон за помощ, като предупреди, че недостигът на чипове в световен мащаб може да доведе до спад на производството на превозни средства с 1,28 млн. бройки през тази година, предаде Ройтерс.

Министерството на търговията на САЩ трябва да отдели част от финансирането от предложения законопроект за разширяване на производството на полупроводници в САЩ за нуждите на автомобилния сектор, заявиха в писмо до федералните власти от лобистката група Алианса за автомобилни иновации.

Президентът на САЩ Джо Байдън нареди през февруари да бъдат предприети федерални действия за преодоляване на кризата с чиповете и обяви, че се търсят 37 млрд. долара по финансирането на законодателство, което да ускори производството на чипове в САЩ.

Част от финансирането трябва да се използва „за изграждане на нов капацитет, който да подкрепи  автомобилната индустрия и да смекчи рисковете за веригата на доставки, свързани с настоящия недостиг на полупроводници“, коментира главният изпълнителен директор на групата Джон Бозела.

От Алианса за автомобилни иновации казват, че правителството на САЩ може да определи „конкретен процент“, базиран на прогнозните нужди на автомобилната индустрия, който да бъде разпределен за съоръжения, подкрепящи по някакъв начин производството на чипове за индустрията.

Групата представлява почти всички големи автомобилни производители със заводи в САЩ, включително General Motors , Ford Motor, Volkswagen, Toyota Motor. и Hyundai Motor.

Автомобилният сектор е особено тежко засегнато от световния недостиг на чипове, след като много компании се отказаха от пръчките си за части на фона на затварянето на фабриките заради пандемията от коронавирус. Когато вече бяха готови да подновят производството, автомобилните компании откриха, че производителите на чипове са заети с изпълняването на поръчки към компаниите от  сектора на потребителската електроника, които отчетоха бум на фона на блокадите срещу разпространението на коронавируса, принудили хората да останат по домовете си.

Повечето автомобилни компании бяха засегнати от този недостиг. През миналата седмица Ford съобщи, че ще намали производството си в седем завода в Северна Америка.

още по темата
още от Автомобили