Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

„Черни кутии” и в автомобилите – задължително в ЕС от 2022 г.

359

Европейските институции постигнаха споразумение днес от 2022 година новите коли да бъдат оборудвани със системи за автоматично спиране и "черни кутии", като целта е да се намалят катастрофите по пътищата в Европа, предадоха ДПА и ТАСС.

Мерките бяха предложени от Европейската комисия миналата година, за да се намалят смъртните случаи при автомобилни катастрофи. Годишно при катастрофи в ЕС загиват 25 000 души. Освен това около 140 000 души всяка година получават сериозни травми при катастрофи.

В списъка с новите характеристики, които ще трябва да имат автомобилите, са функция, която затруднява шофирането под влиянието на алкохол, функция, която записва данните за катастрофата, както и такава, която пречи да се превишава скоростта. Колите ще трябва да имат технологии, които да ги придържат автоматично в съответната лента, както и детектори, отчитащи опасността от задремване на шофьора.

Камионите ще бъдат оборудвани със сензори за улавяне на пешеходци и мотоциклетисти в "сляпата точка" на автомобила.

По-голямата част от катастрофите са причинени от човешка грешка, каза Елжбета Бенковска, европейски комисар по вътрешен пазар, индустрията, предприемачеството и малките и средни предприятия.

Мерките ще изискват официалното одобрение на евродепутатите и страните членки - стъпка, която се очаква да бъде формалност, отбелязва ДПА.

Повечето характеристики, повишаващи сигурността на автомобилите, ще бъдат задължителни за новите модели от май 2022 година и ще бъдат въведени за съществуващите модели две години по-късно, посочва в съобщение Европейският парламент.

още от Автомобили
25
Вторник
Юни