нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Четирима шефове от Audi с обвинение за „Дизелгейт“

Getty Images

Четирима бивши ръководители от Audi са с повдигнати обвинения по случая с инсталирания софтуер за манипулиране на отделяните от автомобили вредни емисии във въздуха, придобил популярност като „Дизелгейт“.

Мениджърите са обвинени в измама, фалшива сертификация и престъпна небрежност, отбелязва в свое изявление прокуратурата в Мюнхен, цитирана от „Ройтерс“. Трима от тях са били членове на борда на директорите на компанията, а другият – вече пенсиониран шеф на отдел.

В жалбата се посочва още, че те са подтикнали разработката на двигатели, управлявани от нелегална технология, която предизвиква отделянето на по-малко изпарения в тестови условия, отколкото при редовно шофиране. Прокурорите смятат, че и четиримата мениджъри са знаели за нередностите в периода между октомври 2013 година и септември 2015 година, но не са предотвратили продажбите на засегнатите продукти.

По-рано по „Дизелгейт“ бяха обвинени бившият главен изпълнителен директор на Volkswagen, Рупърт Щадлер, както и трима други служители, след като скандалът излезе наяве през 2015 година.

До момента загубите на автомобилния концерн по случая надвишават 33 млрд. долара.

още от Автомобили