нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Daimler частично спира производството заради недостиг на чипове

Shutterstock

Daimler ще намали работното време на до 18 500 служители и временно ще спре производството в два завода в Германия поради недостиг на полупроводникови чипове – проблем, който повсеместно засега автомобилната индустрия.

„Понастоящем има недостиг в световен мащаб на някои полупроводникови компоненти… Ситуацията е нестабилна, така че не е възможно да се направи прогноза за въздействието“, коментира говорителка на компанията, цитирана от „Ройтерс“.

Производителят на Mercedes-Benz обяви, че работниците в заводите в Бремен и Ращат ще работят по-малко часове. Това ще спре продукцията, но ще позволи на персонала да продължи да работи по специални проекти.

Спирането на производството влиза в сила от 23 април и първоначално ще важни за една седмица.

Колите стават все по-зависими от чиповете заради допълнителните удобства, които могат да дадат на потребителя – от компютърно управление на двигателите за по-добра икономия на гориво до функции за помощ на водача като аварийно спиране.

Недостигът на чипове засегна и Ford, General Motors, както и Volkswagen. В опит да не изостава в производството групата Stellantis от своя страна обяви, че ще замени дигиталните скоростомери с аналогови в един от своите модели Peugeot.

още от Автомобили