нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Daimler повишава перспективите за печалба

Снимка: Getty Images

Автомобилният производител на Mercedes-Benz Daimler повиши перспективите си за печалба за 2021 г., но заяви, че недостигът на полупроводникови чипове в световен мащаб може да продължи да оказва влияние върху продажбите през второто тримесечие. Компанията предполага, че ще има известно възстановяване на наличността на чипове през втората половина на тази година, но в момента видимостта е ограничена, предава Ройтерс

"Основното търсене на автомобили е силно, но недостигът на чипове е попречил на продажбите да достигнат пълния си потенциал", коментира главният финансов директор на Mercedes-Benz Daimler Харалд Вилхелм по време на конферентен разговор с анализатори.

Според него загубеното производство ще бъде възстановено само частично до края на 2021 г. и производителят на автомобили ще продължи да разпределя повече чипове за продукти от по-висок клас, докато липсата продължава.

Автомобилите стават все по-зависими от чипове за всичко - от компютърно управление на двигатели за по-добра икономия на гориво до функции в помощ на водача като аварийното спиране. Недостигът на чипове принуди редица автомобилни производители да ограничат производството, включително General Motors, Stellantis, Ford Motor и германския конкурент на Daimler - Volkswagen. 

По-рано тази седмица Daimler съкрати работното време на до 18 500 служители и заяви, че временно ще спре производството в два завода в Германия поради недостиг на чипове. Но германският производител на автомобили все още очаква оперативната му печалба през 2021 г. да бъде значително над тази от 2020 г., тъй като световната икономика се възстановява от пандемията на коронавируса.

Daimler очаква коригиран марж от бизнеса си с автомобили Mercedes и микробуси между 10% и 12%, в сравнение с предишната си прогноза между 8% и 10%. Компанията също така повиши перспективите си за Китай, като заяви, че очаква над 7,5% ръст през 2021 г., в сравнение с предишната си оценка между 2% и 7,5%.

Продажбите на Mercedes-Benz са нараснали с 60% в Китай през първото тримесечие. Неспособни да пътуват в чужбина, по-богатите китайски потребители са използвали разполагаемия си доход, за да се сдобият с луксозни стоки.

Миналата седмица Daimler представи EQS, седан, построен на специална платформа за електрически превозни средства, разглеждан като солиден претендент срещу лидера на пазара Tesla.

още от Автомобили