Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Дизелгейт коства над 30 млрд.евро на Volkswagen до момента

Shutterstock

Разходите на германския автомобилостроител Volkswagen)около дизелгейт надхвърлиха 30 милиарда евро (34 милиарда долара), след като групата записа допълнителни 1 милиард евро за юридически рискове в отчета си за първото тримесечие, който бе публикуван днес.

Отчетената сума включва разходи за адвокати, компенсации и неуредени съдебни процедури, посочи Франк Витер, който е член на съвета на Volkswagen, отговарящ за финансите, цитиран от ДПА.

Макар тази сума да покрива всички разходи, които сега се предвиждат, не са изключени и допълнителни разходи, каза още Витер.

По-голяма част от разходите заради скандала с дизеловите емисии са изплатени в САЩ, където избухна дизелгейт.

Автомобилната компания е изправена пред над 60 000 индивидуални съдебни процеси в Германия, като повечето предвиждат компенсации. Инвеститорите също започнаха дела, в които обвиняват Volkswagen, че е предоставил информацията за случващото се късно.

Поради тази причина оперативната печалба се е понижило до 3,9 млрд. евро (4,4 млрд. долара) спрямо 4,2 млрд. долара през същото тримесечие на миналата година. Приходите от продажби на групата същевременно са нараснали с 3,1 процента до 60 млрд. евро.

Марката Volkswagen, която е основната сред 12-те марки на концерна, отчита увеличаване на оперативната печалба с 5 процента до 921 млн. евро, тъй като контролът върху разходите и по-печелившия модел са компенсирали по-ниските обеми на производство.

още по темата
още от Автомобили
10
Вторник
Декември