Затвори

Дизелгейт коства над 30 млрд.евро на Volkswagen до момента

Shutterstock

Разходите на германския автомобилостроител Volkswagen)около дизелгейт надхвърлиха 30 милиарда евро (34 милиарда долара), след като групата записа допълнителни 1 милиард евро за юридически рискове в отчета си за първото тримесечие, който бе публикуван днес.

Отчетената сума включва разходи за адвокати, компенсации и неуредени съдебни процедури, посочи Франк Витер, който е член на съвета на Volkswagen, отговарящ за финансите, цитиран от ДПА.

Макар тази сума да покрива всички разходи, които сега се предвиждат, не са изключени и допълнителни разходи, каза още Витер.

По-голяма част от разходите заради скандала с дизеловите емисии са изплатени в САЩ, където избухна дизелгейт.

Автомобилната компания е изправена пред над 60 000 индивидуални съдебни процеси в Германия, като повечето предвиждат компенсации. Инвеститорите също започнаха дела, в които обвиняват Volkswagen, че е предоставил информацията за случващото се късно.

Поради тази причина оперативната печалба се е понижило до 3,9 млрд. евро (4,4 млрд. долара) спрямо 4,2 млрд. долара през същото тримесечие на миналата година. Приходите от продажби на групата същевременно са нараснали с 3,1 процента до 60 млрд. евро.

Марката Volkswagen, която е основната сред 12-те марки на концерна, отчита увеличаване на оперативната печалба с 5 процента до 921 млн. евро, тъй като контролът върху разходите и по-печелившия модел са компенсирали по-ниските обеми на производство.

още по темата
още от Автомобили