Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Европейски автомобилопроизводители: Брекзит без споразумение би имал катастрофални последствия

Снимка: Guliver / Getty images

Евентуален Брекзит без споразумение би имал катастрофални последствия, предупредиха водещи европейски автомобилопроизводители, цитирани от Асошиейтед прес и Ройтерс.

Европейски и национални групи на автомобилопроизводителите, включително британската асоциация на производителите и търговците от автомобилния сектор, предупредиха, че в случай на Брекзит без споразумение върху автомобилите и микробусите ще бъдат наложени мита и такси според правилата на Световната търговска организация, които ще струват на производителите и потребителите 5,7 милиарда евро, предаде БТА.

Брекзитът "не е само британски проблем", заяви Кристиан Пежо, председател на френската организация на автомобилопроизводителите. Както изнасящите към Великобритания, така и произвеждащите автомобили на нейна територия, "неизбежно ще бъдат засегнати негативно".

"Краят на безпрепятствената търговия ще доведе до вредни последствия за модела на действие на индустрията", предупреждава изявлението.

"Само във Великобритания, цената на една минута спиране на производството се равнява на 54 700 евро", добавиха те.

Британската автомобилна индустрия е почти изцяло собственост на чуждестранни фирми и е изключително уязвима, защото зависи от заводи, собственост на германски, френски и японски производители, отбелязва Ройтерс.

още по темата
още от Автомобили