нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Ford инвестира 7 млрд. долара в производството на електромобили в САЩ

Снимка: Getty Images

Американският автомобилен производител Ford обяви в понеделник плановете си да инвестира милиарди долари в производството на електрически превозни средства в САЩ, което ще създаде 11 000 нови работни места в страната. Средствата, според вестник Hill, ще бъдат насочени към три нови фабрики за акумулатори и пикап в Тенеси и Кентъки, предава ТАСС

"Това е нашата възможност - най-голямата ни инвестиция досега - да помогнем за изграждането на по-добро бъдеще за Америка. Сега се движим към пробив в производството на електрически превозни средства за много хора, а не само за някои", каза президентът и главен изпълнителен директор на Ford Джим Фарли в изявление.

Инвестиции на обща стойност 11,4 млрд. долара ще бъдат извършени в партньорство с южнокорейската компания SK Innovation. Планира се 5,6 млрд. долара да бъдат инвестирани в нови производствени мощности за производство на батерии за електрически превозни средства, в конвейерна линия за сглобяване на електрически превозни средства от серията Ef и в рециклиране на отпадъци в Тенеси, където се планира да се създадат 6000 работни места, пише вестникът.

5,8 млрд. долара ще бъдат насочени към създаването на нови производствени мощности в Кентъки, включително производството на батерии, които ще отворят 5 хиляди нови работни места там. Ford ще сподели тази инвестиция от 7 милиарда долара, най-голямата производствена инвестиция на компанията в своята 118-годишна история. 

„Това е трансформиращ момент, тъй като Форд оглавява прехода на Америка към електрически превозни средства и нова ера на чисто производство с нулеви въглеродни емисии. С тази инвестиция и дух на иновации ще можем да постигнем цели, които преди това се възприемаха като взаимно изключващи се - да защитим нашата планета, да създадем страхотни електрически автомобили, които американците обичат, и да допринесем за просперитета на страната ни“, заяви директорът на компанията Бил Фопд за вестник Hill.

Вестникът отбелязва, че обявяването на тези планове е направено от компанията около два месеца след като президентът на САЩ Джо Байдън издаде заповед, че до 2030 г. половината от превозните средства, продавани в страната, трябва да бъдат електрически превозни средства. 

още от Автомобили