Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Франция готова да намали дела си в Renault

Shutterstock

Франция е готова да обмисли намаляване на дела си в Renault, за да консолидира партньорството си с Nissan. Това обяви днес френският министър на финансите Брюно Льо Мер, цитиран от Франс прес.

Той говори в Япония, след като италиано-американският автомобилопроизводител Fiat Chrysler оттегли предложението си за сливане с Renault с мотива, че преговорите са станали безсмислени заради политическата съпротива в Париж.

В интервю за АФР в кулоарите на срещата на финансовите министри от Г-20 в японския град Фукуока Льо Мер каза, че Париж може да обмисли намаляване на 15-процентовия си дял в Рено, ако това ще доведе до по-здрав съюз между японската и френската компания.

Можем да свием дела на държавата в капитала на Renault. Това не е проблем, ако в крайна сметка имаме по-стабилен автомобилен сектор и по-здрав съюз между големите автомобилни производители Nissan и Renault, каза Льо Мер пред АФП.

Миналата седмица Fiat Chrysler изненада автомобилния свят с предложение за сливане с Renault, което, ако се включеха японските партньори на Renault - Nissan и Mitsubishi Motors, щеше да се формира третата по големина автомобилна компания в света след Volkswagen и Toyota.

По-рано тази седмица обаче сделката се провали.

Льо Мер подчерта, че Renault трябва да се съсредоточи върху по-здрави връзки с Нисан преди да участва в други съюзи.

По думите му от ръководителите на Renault и Nissan зависи колко близък ще бъде съюзът между двете компании.

Renault се стреми към пълно сливане, но Nissan гледа скептично на този план.

още от Автомобили