нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Франция започва да субсидира и покупка на електромобил втора ръка

Shutterstock

Френското правителство обяви програма за подкрепа използването на електрически автомобили, според която ще осигурява субсидия и при покупка на електромобили втора ръка, предаде РФИ.

Държавата ще плаща 1000 евро за всяка покупка на използвана кола, която е напълно електрическа, тоест хибридните возила няма да попадат в списъка. „Бонусът ще се изплаща на всеки, навсякъде във Франция, който извърши покупка на употребяван електромобил“, обявни френският транспортен министър Жан Баптис Джебари.

Грантовете са част от мащабната програма за икономическо възстановяване на страната, която възлиза на общо 100 млрд. евро. Специално за субсидиране на пазара на електрически автомобили страната е отделила 2 млрд. евро. В тази сума обаче влизат и даваните 7000 евро държавна помощ при купуването на нов автомобил с електрически двигател. Този бонус обаче ще бъде намален на 6000 евро на 1 януари 2021 г.

Освен това правителството планира да увеличи темпа на изграждане на зарядни станции. „Предишната ни цел да имаме 100 000 зарядни станции до 2022 г. беше преместена с 1 година напред до края на 2021 г.“, коментира още Джебари.

Продажбите на всички видове автомобили във Франция се сринаха с 38% досега през 2020 г. в сравнение с 2019 г. Търговията с електромобили обаче не отбелязва спад, дори напротив. Само през септември в страната бяха регистрирани нови близо 19 хил. електромобила, което е 3 пъти повече в сравнение със септември 2019 г.

още от Автомобили