нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Германия стартира процедурата за първия завод на Tesla в Европа

Завод на Tesla в Калифорния. Снимка: Guliver/Getty Images 

Процедурата по одобрение на плановете за първата гигафабрика на Tesla в Европа, планирана да бъде изградена край Берлин вече е в ход след като подробности от проекта бяха публикувани в държавния вестник на германската провинция Бранденбург, предаде ДПА.

Компанията на Илон Мъск възнамерява от 2021 година да произвежда в "гигафабриката" компактния високопроходим Модел Уай (Model Y). Предвижда се строителството на завода да започне през първата половина на 2020 година.

Освен Model Y, компанията планира да сглобява в този завод и Model 3, както и нови "бъдещи модели", сочат качените онлайн документи, цитирани от Асошиейтед прес. Заводът в Грюнхайде ще включва и отделно производството на батерии за електромобили.

Заложената начална дата - юли 2021 година - е оптимистично скоро за германските стандарти, отбелязва АП.

Плановете съответстват на крайните срокове, определени от работната група за Тесла към местното правителство, заяви провинциалният министърът на околната среда Аксел Фогел, цитиран от ДПА. "Всичко върви по план", каза той.

Плановете на компанията са достъпни за проверка от гражданите и местните власти, които проектът би могъл да засегне, за период от един месец.

Възражения могат да се подават до 5 март, допълва БТА.

Плановете и свързаната с тях оценка на въздействието върху околната среда ще бъдат представени в понеделник в няколко обществени сгради, като също ще бъдат налични в интернет, уточни екоминистерството на провинция Бранденбург, заобикаляща Берлин.

Акцент при издаването на разрешителното ще бъде спазването на всички разпоредби за опазване на околната среда.

още от Автомобили