нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Германия очаква 14 млн. електрически и хибридни автомобили по пътищата си до 2030 г.

Снимка: Getty images

Германия очаква да има 14 млн. електрически и и рlug-іn хибридни автомобили по пътищата си до 2030 г., предаде Блумбърг.

Тази прогноза е с поне 40% по-висока от предходните изчисления, а оптимистичният ръст се дължи на повишението на продажбите на електрически автомобили, заяви икономическият министър Петер Алтмайер. Германия очаква още през юли т.г. да постигне една от първите си цели - по пътищата на страната да се движат  около 1 млн. електрически автомобила.

„Това е много добра новина за защитата на климата и декарбонизацията“, каза министърът пред  жypнaлиcти в Бepлин, като добави, че това ще се отрази на потреблението на електричество.“

Германското правителство очаква нарастващите продажби на електрически автомобили да увеличат потреблението до 655 тераватчаса до 2030 г. През 2018 г. то е било 568 тераватчаса, сочат данни на Международна агенция по енергетика.

През последните месеци редица автомобилопроизводители представиха планове, според които повечето им продажби в Европа ще бъдат на електрически модели до края на десетилетието. Най-голямата европейска компания в сектора – Volkswagen, очаква 70% от продажбите на автомобили от едноименната марка да бъдат на електрически модели от 2030 г.

Миналата седмица Блумбърг съобщи, че Европейският съюз подготвя предложение, което предвижда всички нови коли, продавани в блока след 2035 г., да бъдат с нулеви емисии.

още по темата
още от Автомобили