Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Германски съд обвини Tesla в подвеждане с термина „автопилот“

Getty Images

Съдът в германския град Мюнхен постанови, че системата за автопилот на превозните средства на Tesla е подвеждаща, тъй като предполага, че те трябва да се управляват сами, докато на практика това не е така, предаде „Би Би Си“.

Технологията все пак изисква шофьорът да продължава да държи вниманието си на пътя през цялото време, затова употребата на думата „автопилот“ от страна на американския производител на коли вече е забранено. Освен това немското законодателство не позволява напълно самостоятелно шофиране. „Използвайки термина „автопилот“ и други думи, подсъдимият предполага, че неговите превозни средства са в състояние да се управляват напълно автономно“, пише в решението на съда.

Силните позиции на Tesla на пазара с електрическите автомобили бързо я направи основен конкурент на големите немски конгломерати в индустрията.

Има сведения за няколко нещастни случая, свързани с автопилота на компанията – през март 2018 г. мъж почина в катастрофа, докато играел видео игра пътувайки, след активиране на системата и фатален удар в бетонна преграда. Отново в този режим друг модел на Tesla се е блъснал в полицейска кола. Британец пък бе лишен от шофьорската си книжка за 18 месеца, след като активирал автопилота си и се настанил на една от другите седалки в купето.

още от Автомобили