Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Германски съд спря работата на Tesla по новия й завод край Берлин

Заводът на Tesla във Фримонт, Калифорния

Снимка: Guliver / Getty images

Германски съд нареди вчера на производителя на електрически автомобили Tesla да спре изсичането на дървета на гористия терен край Берлин, където компанията планира да построи първия си европейски завод за производство на коли и батерии, предаде Ройтерс.

Американската компания обяви през ноември миналата година, че планира да изгради "гигазавод" в Грюнхайде, провинция Бранденбург. Проектът се оценява на около 4 млрд. евро.

Решението  на административният съд на провинциите Берлин и Бранденбург идва, след като по-рано Службата за защита на околната среда на провинцията даде зелена светлина за изсичането на 92 хектара горска площ на терена, на който трябва да бъде изградена фабриката.

В изявление от съда обясниха, че са издали заповед за спиране на разчистването на дърветата, тъй като то би приключило в следващите три дни. Това би означавало, че изсичането ще стане факт съдът окончателно да се произнесе по жалбата на местната екоорганзиация "Зелена лига Бранденбург".

"Не трябва да се счита по презумпция, че жалбата, внесена от "Зелената лига", няма да бъде приета.“, допълниха от съда.

Депутати от пробизнес ориентираните Християндемократическия съюз и Свободната демократическа партия предупредиха, че юридическите битки срещу "гигазавода" ще нанесат сериозни и трайни щети на имиджа на Германия като страна, където може да се прави бизнес.

В местния и федералния парламент обаче има силна опозиция срещу проекта. Стотици демонстранти проетстираха срещу строежа, който според тях застрашава дивата флора и фауна, както и водоснабдяването.

В момента Tesla два завода в САЩ и един в Китай.

Акциите на компания поскъпнаха с 340% от юни насам, което е знак, че все повече инвеститори вярват във визията на основателя й Илон Мъск.

още по темата
още от Автомобили